En av de mest fascinerande sidorna av mynt-samlande är den historiska aspekten. Mynt är trots allt artefakter från svunna tider och de kan berätta något om hur människor hade det runt om i världen för 70, 100 eller 1000 år sedan. För svenskar som är intresserade av historia och mynt-samlande rekommenderas Kungliga myntkabinettet, där det finns massor av gamla pengar och medaljer att titta på från olika tidsperioder.
Världens största mynt. Det svenska 19,7kg myntet!
Bland annat har de ställt ut världens största mynt, en enorm kopparskiva som präglades i Sverige 1644 och väger nästan 20 kilo. Mynt i koppar började präglas på 1620-talet och ersatte pengar av silver. Eftersom koppar var mindre värdefullt än silver var man tvungen att göra större mynt. Sedlarna började lanseras i slutet av 1600-talet vilket gjorde penninghantering lättare i dubbel bemärkelse.
De äldsta svenska mynten
Mynt har präglats i Sverige i över tusen år. De första skapades i Sigtuna på order av Olof Skötkonung år 995, det vill säga under vikingatiden. Han ville att alla skulle veta att han minsann var den nya kungen över Svealand, så han lät prägla mynt med texten OLOF REX SVEVORUM – Olof Kung över Svearna. Dessa första mynt präglades inte i koppar utan i silver och var tydligt inspirerade av engelska mynt från samma tid.
Världens äldsta mynt
Det mynt som anses vara det äldsta som hittats är det så kallade Lydiska Lejonet, det är ett vackert silvermynt som är ca 2600 år gammalt, alltså äldre än de äldsta grekiska mynten vi känner till. Silverartefakten kommer från det historiska riket Lydien som låg i västra delen av Mindre Asien. Den grekiska historikern Herodotos hävdade att Lydierna var det första folket som började använda mynt som betalningsmedel.