Två svenska brygghus blir ett

Den 1 februari 2019 köptes det som förut varit Grästorps Bryggeri av ett gäng ölentusiaster. När det flyttades till Lilla Edet utanför Göteborg föddes det nya varumärket ”Lilla Edet Bryggeri”. Nu kommer nästa steg, Lilla Edet Bryggeri ska göra en stor satsning tillsammans med Beerium för att kunna producera mer öl.

Platsen inte klar

I och med satsningen startar de det gemensamma produktionsbolaget Götaälvsdalens Brygghus och planen är att komma upp i 300 000 liter öl per år. Beerium hade växt ur sin kapacitet men var inte redo att göra investeringar själva så Lilla Edet tog kontakt i exakt rätt tid. Det är ännu inte bestämt var bryggeriet kommer att hamna men det lutar åt någonstans mellan Surte och Lilla Edet.

Vill utbyta kunskap och erfarenhet

Att satsa tillsammans ger många fördelar såsom lägre investeringskostnader, transportkostnader och billigare varuinköp. Detta gör stor skillnad när man är ett litet bryggeri och inte vill, eller har möjlighet, att ta för stora risker. Men det största vinningen med att slå sig ihop med Beerium är det erfarenhetsutbyte som kommer ske mellan de två bryggerierna, säger Anette Pålsson på Lilla Edet.

De befintliga bryggerierna kommer finnas kvar

Det finns inga planer på att stänga Lilla Edets och Beeriums befintliga produktionsanläggningar. De kommer att vara igång och brygga öl i mindre skala. Idag har Lilla Edet en tankkapacitet på 400 liter och Beerium 200 liter, den nya anläggningen kommer att ha ett bryggverk på hela 1000 liter vilket innebär en stor kapacitetsökning för båda bryggerierna. I dagsläget fylls ölen på flaskor men de tittar på lösningar för att gå över till en burklösning.