Torr Porter och Stout

Intresset för kvalitetsöl är större än någonsin vilket betyder att både porter och stout också har blivit mer populära än tidigare. Skillnaden mellan dessa två ölsorter är lite luddig och de benämns ofta som om det vore samma sort. Det finns ingen lagstadgad skillnad och därför väljer bryggerierna själva vad som ska stå på deras flasketiketter.

Skillnaden mellan London och Dublin

Den stora skillnaden mellan porter från London och Dublin berodde på att vattnet i Dublin hade mer salter och ölet blev därför torrare. På 1700-talet tillverkades porter i London och man blandade då nytt och gammalt öl för att få fram den smak man önskade och därefter gjorde man ett mörkt öl. På Irland, flera årtionden senare, utvecklade Guiness en stark porter, eller så kallad stout porter.

Överjäst och nästan svart

Porter och stout är nästan svart till färgen och det beror på hårt rostad malt som också ger ölet en smak av kaffe och mörk choklad. Både stout och torr porter är helt utan sötma och med beska som är måttlig till tydlig. Det finns dock varianter som har sötma som till exempel pastry stout där bryggarna experimenterar och tillsätter till exempel choklad och vanilj.

Ska jag välja porter eller stout?

Det är förstås svårt att veta om man ska välja porter eller stout om det egentligen inte finns någon skillnad och bryggerierna själva väljer om de ska kalla ölen stout eller porter. Sammanfattningsvis kan man säga att stout är mörk överjäst öl med bränd och besk smak av irländsk typ medan porter har en balanserad beska med mjuk smak av frukt och malt. Intressant fakta är också att namnet porter kommer från de utkörare som levererade ölen till pubarna på 1700-talet. De ropade porter när de kom till puben dit de skulle leverera ölen.