Sveriges största samling av Tomflaskor

Tre svenska bröder, Carl, Patrick och Peter Ljungberg är ägare av något riktigt unikt, Sveriges största, kända samling av tomma ölflaskor. De förvarar sin stora samling i en lada utanför uppländska Månkarbo. Samlingen tros även vara den fjärde största i hela världen med sina imponerade 8200 flaskor och 2000 burkar.

Sveriges största och världens fjärde största samling

sveriges storsta olsamling

I ladan är allt prydligt uppställt på hyllor längs alla väggar, bjälkar, tak och barer. Den stora samlingen består av fler än 8200 flaskor och cirka 2000 burkar. Den tar upp två våningar med flera rum. Samlingen är sorterad efter geografi, bryggeri och teman, julöl har till exempel ett eget område. Samlandet började med att deras morbror hade en pub i Bergsgården strax utanför Falun. Morbrodern dekorerade baren med tomma ölflaskor och skänkte sedan dessa till bröderna som fortsatte samla.

En samling som växer

Samlingen av ölflaskor har vuxit och börjar bli för stor för lokalen. I ladans andra halva finns idag en hemmabio och snickarbod som inom kort kommer att få lämna plats åt fler flaskor. I samlingens mitt har bröderna en liten ”pub” med en egen fatanläggning och kyl där man kan ta en öl när man betraktar tomflaskorna. Här finns även en uteplats med badtunna och man kan beskåda brödernas egna öletikett, Nötbo Gårdslager som de tävlat med i Svenska Designpriset.

Mål för samlingen

Det finns fortfarande samlingar som är större än bröderna Ljungbergs. Carlsbergs samling med över 22 000, mestadels oöppnade, flaskor och två amerikanska privata samlingar. Den ena privatsamlaren innehar det nuvarande världsrekordet och finns med i Guinness World Records med sin samling som innehåller nästan 26 000 tomflaskor. Den andra amerikanska privatsamlaren äger ”bara” 11 500 tomflaskor så brödernas mål är att med sin samling snart ta över platsen som världens tredje största.