Svensk öl

Öl har en lång tradition i Sverige och dess historia går tillbaka ända till vikingatiden, då vi drack mjöd. Idag dricker den genomsnittlige svensken ungefär 50 liter öl per år. Under det senaste decenniet har mikrobryggerierna slagit igenom på allvar och hyllorna fylls med ett allt större urval av smaker. I denna artikeln kommer vi att titta närmare på svenska ölsorter, svenska bryggerier och svensk öl för alla smaker.

Vad du bör veta om svensk öl

De äldsta sorterna av öl som hittats är från bronsålder och bryggdes av gårdsbryggare. Sedan 2010 har öl delats in i tre olika kategorier. Alkoholfri öl och folköl får säljas till privatpersoner medan starköl endast får säljas av Systembolaget. Det finns ett antal stora aktörer som har majoritet på den svenska marknaden. Utvecklingen av mikrobryggerier har ökat dramatiskt det senaste året, vilket skapat en större variation av smaker.

De vanligaste ölsorterna

I Sverige har främst två ölsorter dominerat historiskt. gårdsbryggare tillverkade främst svagöl (svagdricka) samt starköl (dubbelöl). Dessa utvecklades på 1500-talet då flertalet olika ölsorter introducerades och bryggdes i Sverige. Dessa inkluderade Herreöl, Fogdeöl, Svenneöl, Ämbetsöl, Spisöl och Skeppsöl. Öl för olika målgrupper och klasser helt enkelt. För att sedan göra det enklare och skapa varumärken så blev det allt vanligare att dessa istället delades upp efter alkoholhalt.

Öllandskapet i Sverige idag

Efter att gått från gårdsbryggare och några få ölsorter har vi sett en större utveckling och expansion av den svenska ölindustrin. Sverige har fortfarande monopol på alkohol. Detta gäller dock inte restauranger och export, vilket har banat väg för en ny våg av mikrobryggerier och olika typer av öl. Svenskt öl tillverkas nu i alla former och smaker för att ytterligare konkurrera med de större bryggerierna.