Suröl

Har du testat att dricka suröl? Det kanske inte låter särskilt lockande, men det är godare än vad du tror. Surölen kommer från Belgien, men tillverkas numera i flera länder än så – även om de flesta fortfarande anammar den belgiska bryggstilen. Idag finns det många olika stilar inom suröl, men gemensamt för dem är den syrliga smaken.

Öl för dig som gillar friska smaker

Om du tycker att vanlig lager eller mörk öl smakar för beskt kan suröl vara något som faller dig i smaken. Den karaktäriseras av syrliga, friska och fruktiga aromer. Suröl tillverkas genom så kallad spontanjäsning, som härstammar från den belgiska regionen Pajottenland. Den syrliga smaken får sedan ölet genom flerårig fatjäsning, vilket gör att surölen nästan smakar mer som vin än annan öl.

Tre olika stilar

En klassisk spontanjäsning av suröl resulterar i det som kallas för lambic. Det är dock en variant som är ganska sällsynt på marknaden idag. Däremot är det enklare att hitta blandningar av olika årgångar av lambic, vilket kallas för geuze. Om frukt tillsätts i drycken, vilket inte är ovanligt, kan det resultera i den tredje varianten av suröl; kriek (som betyder körsbär).

Suröl i Sverige

Trots att den största delen av alla suröl än idag tillverkas i Belgien har den ökat i popularitet även i andra länder. Det har lett till att det idag även bryggs suröl i exempelvis Norge, Danmark och Sverige. Varianterna har därmed blivit fler, och idag kan du även hitta suröl med smaker av till exempel hallon och andra frukter och bär.