SM i hembryggd öl

Att brygga sin egen öl har blivit något av en trend. Idag är det inte särskilt svårt att göra det och faktum är att det till och med finns tävlingar inom detta. SM i hembryggd öl brukar äga rum under våren varje år och alla kan anmäla sig för att delta i tävlingen.

SM i hembrygd öl mässa

Tävla med din öl

Under 2019 kommer SM i hembryggd öl att gå av stapeln den 13 april, men mer information om evenemanget och anmälan till det kommer. Förra året hölls tävlingen i Norrköping och under 2019 kommer den att hållas i Solnahallen i Stockholm. I tävlingen finns en jury som bedömer din öl, men du kan också välja att endast låta folket bedöma ölen.

Brygga egen öl

SM hmbrygd öl etiketter flaskorOm du är nyfiken på att delta i SM i hembryggd öl är en bra start att lära dig hur man går tillväga när ölen ska bryggas. Du behöver speciell utrustning som ska vara fri från smuts. Därefter ska du mäska malten och laka den genom att sila bort allt socker. Ölen ska sedan kokas, kylas och till sist jäsas innan du kan tappa upp den på flaska.

Förbered dig väl

Det är bra att testa på att brygga sin öl ett par gånger innan du deltar i tävlingar inom området. När du har lärt dig tekniken kan du börja experimentera med smaker som gör att just din öl sticker ut ur mängden. Fundera även en extra gång på humlen och hur mycket beska du vill att den ska ge ölen.

SM i hembrygd öl provsmakning öl