I Sverige har vi en lång öltradition men det är inte så många som vet hur tillverkningen går till eller hur den skiljer sig mellan olika ölsorter. Här får du lära dig mer så du kan imponera på dina vänner eller kanske till och med ta steget att brygga din egen öl!
Samtliga steg för öltillverkning
Det förta steget i öltillverkningsprocessen är det som kallas mältning vilket går ut på att malten blötläggs och torkas. Därefter blandas malten med vatten för att bilda så kallad mäsk. Temperaturen på mäsken höjs stegvis och efter cirka sex timmar är det dags för vörtkokning. Här tillsätter man humle för att ge ölen sig typiska beska. När vörten har svalnat är det dags för jäsning vilket tar 7-10 dagar. Därefter ska det filtreras, lagras och tappas innan det kan avnjutas.
Vad skiljer olika ölsorter åt?
Det som är spännande med öl är att det endast är fyra ingredienser, malt, humle, vatten och jäst, men trots det så går det att variera näst intill oändligt. Det är främst bryggprocessen, som även avgör vilken ölsort man får, men även vilken typ av malt som används samt hur proportionerna mellan de olika ingredienserna ser ut. En stor skillnad är vilken typ av jäsning man använder. Det vanligaste är så kallad underjäsning som sker vid låg temperatur.
Öl är en spännande dryck
Öl finns i många färger, smaker och varianter men bygger alltid på fyra ingredienser, malt, humle, vatten och jäst. Dessa ingredienser förbereds i olika steg som kallas för mältning, mäskning, vörtkokning, jäsning, filtrering, lagring och tappning innan ölen är färdig att drickas. Genom att höja eller sänka temperaturen under olika delar av processen kan man påverka ölets smak och alkoholhalt.