Öl i Tyskland

Det är nog vida känt att Tyskland är ett av de största ölländerna i hela världen, med ca 5 000 ölmärken och 1 300 bryggerier. Tyskarna har en gammal bryggartradition, och de var länge purister med stränga regler kring vad öl fick innehålla. Dessa bestämmelser infördes 1516 och kallas Reinheitsgebot. Enligt dessa bestämmelser fick öl bara innehålla humle, malt, vatten och jäst. Först 1987 ändrades detta.

Oktoberfest sätter Tyskland på kartan

För många utomeuropéer är Tyskland främst känt för en viss diktator men också för Oktoberfest. Oktoberfest är en stor ölfestival i München, som härstammar från prins Ludvigs bröllop år 1810 som då bland annat firades med en offentlig hästkapplöpning. Kapplöpningen blev en återkommande tradition, som dock fått stå tillbaka för bland annat kolera och flertalet krig. Sedan 1950 har festligheterna kunnat genomföras utan undantag.

oktoberfest tyskland

100 000 sittplatser

Oktoberfesten i Tyskland är alldeles enorm, med totalt ca 100 000 sittplatser i de många öltälten på festivalområdet. Säkerheten är därför också på topp med bland annat sjukvårdare, poliser och en brandstation i anslutning till området. De finns främst på plats för att ta hand om överförfriskade besökare, men det har också skett ett bombattentat 1980, då 13 personer miste livet.

Tysk öl idag då?

Idag är Tysklands största exportöl Beck’s. Detta öl licensbryggs i ett flertal länder, men är också populärt inom landet. Det är ett gammal märke som grundades redan på 1800-talet, då under annat namn. Tack vare den fördelaktiga placeringen i Bremen kunde man via den stora hamnen i staden tidigt börja exportera ölet. Detta anses vara en av anledningarna till Beck’s framgångar utomlands, liksom ölets smak som påminner mer om utländskt öl.