Öl i Sverige

Intresset för öl har ökat de senaste åren. Från att antalet bryggerier i Sverige var nere på ett tjugotal i början av 90-talet har det ökat till att vara omkring 300 stycken de senaste åren. Sverige har blivit ett land att räkna med när det gäller ölbryggning till att alla ölintresserades glädje – och för samlare av flaskor och etiketter är det i det närmaste en guldgruva!

Fler bryggerier betyder fler ölsorter

Trots att Sverige har en lång historia vad gäller öl har antalet bryggerier minskat från 50-talet och framåt. En orsak till det är förstås att det har funnits endast ett fåtal stora bryggerier istället för många små. Därför är det kul att intresset för mikrobryggerier har ökat nu de sista åren. Det betyder ju också att det finns fler ölsorter att välja mellan.

Vilka är de nya bryggerierna?

Den som vill prova öl från de nya bryggerierna får ge sig ut på en roadtrip i Sverige eftersom de är spridda över hela landet. Som exempel kan nämnas Sälens fjällbryggeri och Närke kulturbryggeri. Sälens fjällbryggeri är ett litet hembryggeri som har vunnit flera priser i hembryggning. Närke kulturbryggeri brygger sitt öl i liten skala men man kan finna det på en del kvalitetspubar i både Stockholm och Göteborg.

Ofiltrerat och Opastöriserat öl

De flesta av mikrobryggerierna säljer sitt öl både ofiltrerat och opastöriserat. Det är ett naturligt sätt att tillverka öl och det gör att ölen har en karaktäristisk smak. Kärleken till öl och till hantverket att brygga öl visar sig även i smaken. De stora bryggerierna har förlorat den känslan och har man väl druckit öl från ett mikrobryggeri tycker man oftast att ett massproducerat öl mest smakar blaskigt.