Öl bryggd på 5 000 år gammal jäst!

Forskare i Israel har lyckats isolera flera jäststammar brons- och järnåldern från antika dryckeskärl. Det här jäststammarna har sedan används för att brygga öl som smakar precis som det gjorde på faraonernas tid. Och hur är då smaken? Inte illa alls, enligt Ronen Hazan vid Hebrew University of Jerusalem, tvärtom var ölen både aromatisk och smakrik.

Antika smaker som liknar de moderna

Efter att forskarna isolerat ett antal jäststrängar kunde de genomföra en DNA sekvensering av varje stam. Det visade sig att jästen har många likheter med både modern öl samt med jäst som används i traditionella afrikanska bryggningar, till exempel det Etiopiska honungsvinet Tej. Det är tack vare forskning och moderna metoder att undersöka antika tillagningsprocesser som forskare nu kan prova uråldriga smaker.

En viktigt framgång inom arkeologi

Att forskare från Israel har kunna dricka samma öl som de drack för flera tusen år sedan är dock mycket mer än en kul grej, det är en stor framgång inom experimentell arkeologi. Målet med den här typen av arkeologi är att återskapa det förflutna för att på så sätt få en bättre förståelse. Dr. Yitzchak Paz från Israels antikvitets myndighet säger att det här är första gången som alkohol har kunnat återskapas med originalingredienserna.

Jäststammar som hålls levande i tusentals år

Forskarnas hypotes var att jäststrängar kunde överleva inne i porerna på krus och andra kärl. Hypotesen visade sig vara sann och man samlade flera kärl för undersökning. Från de här krukorna kunde de sedan isolera jäststammar som användes för att brygga öl. De äldsta krukorna kommer från tidiga bronsåldern, 3100 f.Kr. vilket betyder att jästen har bevarats i över 5000 år.