Oktoberfest

Oktoberfest är en stor festival som hålls i Tyskland varje år, under hösten i slutet av september. Ölfestivalen hölls första gången 1810 och är idag den största folkfestivalen i världen. Festligheterna varar i lite mer än två veckor och äger rum på Theresienwiese, som förr i tiden var ett fält.

Oktoberfest i siffror

oktoberfest tysklandOktoberfesten hålls varje år i München, Tyskland. Festligheterna varar under sexton dagar i september och under själva festivalen arbetar ca 12 000 personer. Ytan där festen hålls upptar 31 hektar, Theresenwiese är 42 hektar stort. Ett särskilt öl bryggs på grund av festen, detta oktoberfestöl serveras i enliterskannor. Under festivalveckorna omsätts 9 miljarder kronor. 2007 drack 6,2 miljoner besökare 6,7 miljoner liter öl.

Hur startade Oktoberfest?

Festen startade i och med att det kungliga bröllopet mellan Ludwig av Bayern och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen gick av stapeln i oktober 1810. Några dagar efter bröllopet firade man vigseln med en offentlig kapplöpning på platsen som har döpts om till Theresienwiese efter prinsessan. Denna hästkapplöpning blev en tradition, med åren ändrade man nöjesutbudet och 1880 tillät stadens myndigheter servering av öl.

Oktoberfest i resten av världen

Oktoberfest firas inte bara i Tyskland, utan även i andra ställen runt om i världen. Från London till Los Angeles och från New York till Sydney finns det barer som har inspirerats av Bayern (delstat i Tyskland där München är huvudstad). De största festligheterna hålls i städerna Waterloo och Kitchener i Kanada. Dessa städer har en stor befolkning med tyskt ursprung.