Nyheter

Överjäst öl

Öl som har fått jäsa vid en hög temperatur, mellan 14 och 20 grader, kallas för överjäst öl. Det som sker är att jästen vid bryggningen följer med bubblorna av koldioxid upp och lägger sig på ytan. Smakmässigt ger överjäst öl ofta en intensiv smak av jäst och även en fruktig smak. Doften av överjäst öl präglas speciellt av dess fruktiga karaktär.

Samlingsnamnet för överjäst öl är ale

Intresset för ale har exploderat i popularitet under de senaste åren. Det är även samlingsnamnet för all överjäst öl. Exempel på några olika ale-sorter är; engelsk bitter, barley wine och IPA (Indian Pale Ale). De olika ale-typerna är ofta landspecifika och bryggmetoden är äldre än den som man använder för att brygga öl av lagertyp. Även gamla svenska öltyper som till exempel svensköl och svagdricka är överjästa.

Porter är den mörka öltypen

Porter är en variant av ale, som till sin karaktär är väldigt mörk. Ölsorten utvecklades i England under 1700-talet, men kom till Sverige först i slutet av 1700-talet. I typen ingår även stout som är en starkare version av porter, från början kallad Stout-Porter. Flera mikrobryggerier har tagit fram egna, mer eller mindre obskyra, smakvarianter av både porter och stout. Porter passar särskilt bra till chokladsmaker.

Weissbier – veteöl som görs av vetemalt

För dem som inte gillar mörk överjäst öl finns den ljusa varianten veteöl, som vanligtvis går under samlingsnamnet weissbier. Veteöl tillverkas av vetemalt som ger en kraftig skumbildning när ölen hälls upp. För att bibehålla ölens smaker och hantera skumbildningen, serveras weissbier i höga glas. Några typer av veteöl är weissbier, witbier och mer sura varianter som lambic och Berliner Weisse.

Suröl

Har du testat att dricka suröl? Det kanske inte låter särskilt lockande, men det är godare än vad du tror. Surölen kommer från Belgien, men tillverkas numera i flera länder än så – även om de flesta fortfarande anammar den belgiska bryggstilen. Idag finns det många olika stilar inom suröl, men gemensamt för dem är den syrliga smaken.

Öl för dig som gillar friska smaker

Om du tycker att vanlig lager eller mörk öl smakar för beskt kan suröl vara något som faller dig i smaken. Den karaktäriseras av syrliga, friska och fruktiga aromer. Suröl tillverkas genom så kallad spontanjäsning, som härstammar från den belgiska regionen Pajottenland. Den syrliga smaken får sedan ölet genom flerårig fatjäsning, vilket gör att surölen nästan smakar mer som vin än annan öl.

Tre olika stilar

En klassisk spontanjäsning av suröl resulterar i det som kallas för lambic. Det är dock en variant som är ganska sällsynt på marknaden idag. Däremot är det enklare att hitta blandningar av olika årgångar av lambic, vilket kallas för geuze. Om frukt tillsätts i drycken, vilket inte är ovanligt, kan det resultera i den tredje varianten av suröl; kriek (som betyder körsbär).

Suröl i Sverige

Trots att den största delen av alla suröl än idag tillverkas i Belgien har den ökat i popularitet även i andra länder. Det har lett till att det idag även bryggs suröl i exempelvis Norge, Danmark och Sverige. Varianterna har därmed blivit fler, och idag kan du även hitta suröl med smaker av till exempel hallon och andra frukter och bär.

Öl bryggd på 5 000 år gammal jäst!

Forskare i Israel har lyckats isolera flera jäststammar brons- och järnåldern från antika dryckeskärl. Det här jäststammarna har sedan används för att brygga öl som smakar precis som det gjorde på faraonernas tid. Och hur är då smaken? Inte illa alls, enligt Ronen Hazan vid Hebrew University of Jerusalem, tvärtom var ölen både aromatisk och smakrik.

Antika smaker som liknar de moderna

Efter att forskarna isolerat ett antal jäststrängar kunde de genomföra en DNA sekvensering av varje stam. Det visade sig att jästen har många likheter med både modern öl samt med jäst som används i traditionella afrikanska bryggningar, till exempel det Etiopiska honungsvinet Tej. Det är tack vare forskning och moderna metoder att undersöka antika tillagningsprocesser som forskare nu kan prova uråldriga smaker.

En viktigt framgång inom arkeologi

Att forskare från Israel har kunna dricka samma öl som de drack för flera tusen år sedan är dock mycket mer än en kul grej, det är en stor framgång inom experimentell arkeologi. Målet med den här typen av arkeologi är att återskapa det förflutna för att på så sätt få en bättre förståelse. Dr. Yitzchak Paz från Israels antikvitets myndighet säger att det här är första gången som alkohol har kunnat återskapas med originalingredienserna.

Jäststammar som hålls levande i tusentals år

Forskarnas hypotes var att jäststrängar kunde överleva inne i porerna på krus och andra kärl. Hypotesen visade sig vara sann och man samlade flera kärl för undersökning. Från de här krukorna kunde de sedan isolera jäststammar som användes för att brygga öl. De äldsta krukorna kommer från tidiga bronsåldern, 3100 f.Kr. vilket betyder att jästen har bevarats i över 5000 år.

Ale

Det finns enormt många sorters öl, och en av dem är ale. Kortfattat är ale överjäst öl som har en mild men bred smak. Inom ölkategorin ale finns det vidare många olika sorter, märken och olika karaktärer på smaken. De kan till exempel vara fruktiga eller gå mer åt det rostiga hållet.

Öl med engelskt ursprung

Ale kommer ursprungligen från England, men idag bryggs det över hela världen. Det är med andra ord inte svårt att få tag på det exempelvis här i Sverige. I och med att ale är en överjäst öl bryggs den på en högre temperatur (12 grader) än vanlig lager. Det här gör att den får en bred smakkaraktär och mjuka bubblor.

Framställningen av ale

Beroende på hur ölen framställs kan olika smaker träda fram. Ju högre temperaturen är, desto mer komplexa smaker kan ölen få. Gemensamt för de flesta sorterna av överjäst öl är dock att de smakar lite mer än vanlig lager och har en tydlig beska. Ölen kan också ha en något syrlig smak. Ale har en låg kolsyrehalt och är kopparfärgad.

Testa en god ale

Om du är en ölfantast är ale nästan ett måste att testa någon gång. Den är inte lika svårdrucken som riktigt mörk öl, men samtidigt roligare och mer komplex i sin smakbild än exempelvis ljus lager. Det här gör att ale passar många öldrickare. Varför inte köpa ett par olika märken och se om du kan känna skillnaden mellan dem?

IPA India Pale Ale

Den mytomspunna och historiska ölen Indian Pale Ale har blivit allt mer populär de senaste åren. Med extra mycket humle och malt har ölen en tydlig beska och arom. Alkoholhalten är också högre än annan öl. Redan före första världskriget var IPA populärt för att sedan minska i popularitet. I dag har uppkomsten av fler mikrobryggerier gjort att det finns ett stort urval av IPA.

Modern eller traditionell stil?

Det öl som transporterades till de engelska kolonierna i Indien framställdes i England under namnet october beer. Eftersom resan tog sex månader skickade man färskt öl som fick tid på sig att lagras under resan. Så småningom fick ölet namnet indian pale ale. En traditionella engelska IPA har en jordig och kryddig karaktär med smak av rostad malt. Den moderna har istället en stor och blommig humlekaraktär med inslag av bland annat aprikos och tallbarr.

NEIPA – den intressanta nykomlingen

En nykomling i sammanhanget är NEIPA som är en grumlig och humlearomatisk öl. NE står för står för New England. NEIPA introducerades under 1990-talet och från början gjorde den ingen succé utan blev till och med kallad en fult öl på grund av dess grumlighet. Trenden med ölsorten fortsatte dock och i dag bryggs den på många ställen i världen.

Öl med historia

Indian pale ale var populär före första världskriget men eftersom det infördes en skattehöjning på öl med högre alkoholhalt gick försäljningen tillbaka. I slutet av 1970-talet började mikrobryggerier i USA att brygga IPA och ölet genomgick nu en renässans. I dag är IPA mer populär än någonsin och även i Sverige bryggs ölet på mikrobryggerier runt om i landet. Är indian pale ale en trend som har kommit tillbaka för att försvinna igen? Som det ser ut har öldrickandet ändrat karaktär och intresset för olika sorter har ökat. Att klämma en bärs en lördagskväll har istället blivit till att dricka kvalitetsöl och ölprovningar är vanligt förekommande.

Sveriges största samling av Tomflaskor

Tre svenska bröder, Carl, Patrick och Peter Ljungberg är ägare av något riktigt unikt, Sveriges största, kända samling av tomma ölflaskor. De förvarar sin stora samling i en lada utanför uppländska Månkarbo. Samlingen tros även vara den fjärde största i hela världen med sina imponerade 8200 flaskor och 2000 burkar.

Sveriges största och världens fjärde största samling

sveriges storsta olsamling

I ladan är allt prydligt uppställt på hyllor längs alla väggar, bjälkar, tak och barer. Den stora samlingen består av fler än 8200 flaskor och cirka 2000 burkar. Den tar upp två våningar med flera rum. Samlingen är sorterad efter geografi, bryggeri och teman, julöl har till exempel ett eget område. Samlandet började med att deras morbror hade en pub i Bergsgården strax utanför Falun. Morbrodern dekorerade baren med tomma ölflaskor och skänkte sedan dessa till bröderna som fortsatte samla.

En samling som växer

Samlingen av ölflaskor har vuxit och börjar bli för stor för lokalen. I ladans andra halva finns idag en hemmabio och snickarbod som inom kort kommer att få lämna plats åt fler flaskor. I samlingens mitt har bröderna en liten ”pub” med en egen fatanläggning och kyl där man kan ta en öl när man betraktar tomflaskorna. Här finns även en uteplats med badtunna och man kan beskåda brödernas egna öletikett, Nötbo Gårdslager som de tävlat med i Svenska Designpriset.

Mål för samlingen

Det finns fortfarande samlingar som är större än bröderna Ljungbergs. Carlsbergs samling med över 22 000, mestadels oöppnade, flaskor och två amerikanska privata samlingar. Den ena privatsamlaren innehar det nuvarande världsrekordet och finns med i Guinness World Records med sin samling som innehåller nästan 26 000 tomflaskor. Den andra amerikanska privatsamlaren äger ”bara” 11 500 tomflaskor så brödernas mål är att med sin samling snart ta över platsen som världens tredje största.

SM i hembryggd öl

Att brygga sin egen öl har blivit något av en trend. Idag är det inte särskilt svårt att göra det och faktum är att det till och med finns tävlingar inom detta. SM i hembryggd öl brukar äga rum under våren varje år och alla kan anmäla sig för att delta i tävlingen.

SM i hembrygd öl mässa

Tävla med din öl

Under 2019 kommer SM i hembryggd öl att gå av stapeln den 13 april, men mer information om evenemanget och anmälan till det kommer. Förra året hölls tävlingen i Norrköping och under 2019 kommer den att hållas i Solnahallen i Stockholm. I tävlingen finns en jury som bedömer din öl, men du kan också välja att endast låta folket bedöma ölen.

Brygga egen öl

SM hmbrygd öl etiketter flaskorOm du är nyfiken på att delta i SM i hembryggd öl är en bra start att lära dig hur man går tillväga när ölen ska bryggas. Du behöver speciell utrustning som ska vara fri från smuts. Därefter ska du mäska malten och laka den genom att sila bort allt socker. Ölen ska sedan kokas, kylas och till sist jäsas innan du kan tappa upp den på flaska.

Förbered dig väl

Det är bra att testa på att brygga sin öl ett par gånger innan du deltar i tävlingar inom området. När du har lärt dig tekniken kan du börja experimentera med smaker som gör att just din öl sticker ut ur mängden. Fundera även en extra gång på humlen och hur mycket beska du vill att den ska ge ölen.

SM i hembrygd öl provsmakning öl

Världens Största Mynt

En av de mest fascinerande sidorna av mynt-samlande är den historiska aspekten. Mynt är trots allt artefakter från svunna tider och de kan berätta något om hur människor hade det runt om i världen för 70, 100 eller 1000 år sedan. För svenskar som är intresserade av historia och mynt-samlande rekommenderas Kungliga myntkabinettet, där det finns massor av gamla pengar och medaljer att titta på från olika tidsperioder.

Världens Största Mynt Svenskt

Världens största mynt. Det svenska 19,7kg myntet!

Bland annat har de ställt ut världens största mynt, en enorm kopparskiva som präglades i Sverige 1644 och väger nästan 20 kilo. Mynt i koppar började präglas på 1620-talet och ersatte pengar av silver. Eftersom koppar var mindre värdefullt än silver var man tvungen att göra större mynt. Sedlarna började lanseras i slutet av 1600-talet vilket gjorde penninghantering lättare i dubbel bemärkelse.

De äldsta svenska mynten

Mynt har präglats i Sverige i över tusen år. De första skapades i Sigtuna på order av Olof Skötkonung år 995, det vill säga under vikingatiden. Han ville att alla skulle veta att han minsann var den nya kungen över Svealand, så han lät prägla mynt med texten OLOF REX SVEVORUM – Olof Kung över Svearna. Dessa första mynt präglades inte i koppar utan i silver och var tydligt inspirerade av engelska mynt från samma tid.

Världens äldsta mynt

Det mynt som anses vara det äldsta som hittats är det så kallade Lydiska Lejonet, det är ett vackert silvermynt som är ca 2600 år gammalt, alltså äldre än de äldsta grekiska mynten vi känner till. Silverartefakten kommer från det historiska riket Lydien som låg i västra delen av Mindre Asien. Den grekiska historikern Herodotos hävdade att Lydierna var det första folket som började använda mynt som betalningsmedel.

Att samla på ölburkar

Det finns många saker att samla på och det är många som samlar. Det behöver inte vara i syfte att samlingen ska vara värd en massa pengar utan det kan vara att man helt enkelt är intresserad av det man samlar på. Det gäller bara att utrymme finns och att familjen accepterar det man håller på med.

Samla på ölburkar

Att samla på ölburkar är intressant och kan många gånger vara en utmaning. Nuförtiden pantas ju de flesta burkarna i Sverige och i utlandet så dricks det och sen slängs. Det finns en del hemsidor där man kan hitta speciella burkar och där man även kan byta med varann. Att hitta en ölburk som inte längre finns är svårt och som samlare är det ju naturligtvis den man helst vill ha.

Brist på utrymme

Ölburkar i en större mängd tar ju som bekant en hel del plats. Man vill ju inte behöva kasta en del av sin samling på grund av en sån liten detalj. Om hemmet blir för trångt får man låta bilen stå ute i kylan och fylla garaget med sin fina samling. Har man inget garage kanske man har snälla föräldrar med en massa plats över, i värsta fall får man hyra en lokal.

Oss samlare emellan

Man kan kalla det en passion, det man har när det gäller att samla, i det här fallet ölburkar. Man vill aldrig sluta samla trots brist på utrymme eller svårigheter att finna just den där speciella ölburken man letat efter så länge. Belöningen när man står och beundrar sin samling är värd allt! Fortsätt samla och lev gott trots eller tack vare din samling.

Carlsberg

Den danska bryggerikoncernen Carlsberg grundades år 1847 av Jacob Christian Jacobsen, med huvudkontor i Köpenhamn. Carlsberg är idag det fjärde största bryggeriet i världen med ungefär 100 bryggerier i omkring 150 länder där man kan handla ölen. Jacobsens intresse för bryggeri fick han efter sin far. Carlsbergs varumärken är bland andra Carlsberg, Tuborg och Tetley’s.

Jacobsen ville framställa öl på vetenskaplig grund

carlsberg bildVid Jacobsens fars död tog han över bryggeriverksamheten, och när även hans mor dog fick han ärva bryggeriet och mycket pengar. Dessa pengar använde han för att grunda Carlsberg i Danmark. Jacobsens förebild Louis Pasteur, en fransk kemist och biolog, blev hans inspiration till att börja framställa öl baserat på vetenskap och forskning. Carlsberg Laboratorium grundades 1875, och detta resulterade i ett centrum för modern ölforskning och ölframställning. Nästan alla bryggerier använder sig idag av resultat baserade från Carlsberg Laboratorium.

Jacobsens son startade nytt bryggeri

Jacobs Jacobsens son Carl Jacobsen återvände efter utlandsvistelser till Köpenhamn. Ett nytt bryggeri var under uppförande, som han första tiden arrenderade av sin far. Nya bryggeriet stod klart 1871 och bayerskt lageröl började då bryggas, en ölsort som då utgjorde huvuddelen av produktionen. Faderns ursprungliga mening var dock att de engelska överjästa sorterna skulle ha utgjort stommen i deras tillverkning.

Bästa ölen i världen?

Carlsbergs slogan är ju ”Carlsberg – Probably the best beer in the world”, så man förstår ju verkligen vilken succé bryggeriet gjort i världen. År 1904 lanserades också Carlsberg Pilsner och då blev bolaget en kunglig hovleverantör. Carlsberg Pilsner fick smeknamnet HOF. Efter en tvist 1882 grundade Carl Jacobsen ett eget bryggeri, Ny Carlsberg Bryggeri. Vid faderns död fusionerades de båda bryggerierna. År 1970 gick Carlsberg samman med Tuborg, ett danskt ölmärke som grundats 1873. Carlsberg började tidigt satsa på att exportera öl. Idag äger Carlsberg ungefär 500 olika ölmärken över hela världen.