Nyheter

IPA India Pale Ale

Den mytomspunna och historiska ölen Indian Pale Ale har blivit allt mer populär de senaste åren. Med extra mycket humle och malt har ölen en tydlig beska och arom. Alkoholhalten är också högre än annan öl. Redan före första världskriget var IPA populärt för att sedan minska i popularitet. I dag har uppkomsten av fler mikrobryggerier gjort att det finns ett stort urval av IPA.

Modern eller traditionell stil?

Det öl som transporterades till de engelska kolonierna i Indien framställdes i England under namnet october beer. Eftersom resan tog sex månader skickade man färskt öl som fick tid på sig att lagras under resan. Så småningom fick ölet namnet indian pale ale. En traditionella engelska IPA har en jordig och kryddig karaktär med smak av rostad malt. Den moderna har istället en stor och blommig humlekaraktär med inslag av bland annat aprikos och tallbarr.

NEIPA – den intressanta nykomlingen

En nykomling i sammanhanget är NEIPA som är en grumlig och humlearomatisk öl. NE står för står för New England. NEIPA introducerades under 1990-talet och från början gjorde den ingen succé utan blev till och med kallad en fult öl på grund av dess grumlighet. Trenden med ölsorten fortsatte dock och i dag bryggs den på många ställen i världen.

Öl med historia

Indian pale ale var populär före första världskriget men eftersom det infördes en skattehöjning på öl med högre alkoholhalt gick försäljningen tillbaka. I slutet av 1970-talet började mikrobryggerier i USA att brygga IPA och ölet genomgick nu en renässans. I dag är IPA mer populär än någonsin och även i Sverige bryggs ölet på mikrobryggerier runt om i landet. Är indian pale ale en trend som har kommit tillbaka för att försvinna igen? Som det ser ut har öldrickandet ändrat karaktär och intresset för olika sorter har ökat. Att klämma en bärs en lördagskväll har istället blivit till att dricka kvalitetsöl och ölprovningar är vanligt förekommande.

Sveriges största samling av Tomflaskor

Tre svenska bröder, Carl, Patrick och Peter Ljungberg är ägare av något riktigt unikt, Sveriges största, kända samling av tomma ölflaskor. De förvarar sin stora samling i en lada utanför uppländska Månkarbo. Samlingen tros även vara den fjärde största i hela världen med sina imponerade 8200 flaskor och 2000 burkar.

Sveriges största och världens fjärde största samling

sveriges storsta olsamling

I ladan är allt prydligt uppställt på hyllor längs alla väggar, bjälkar, tak och barer. Den stora samlingen består av fler än 8200 flaskor och cirka 2000 burkar. Den tar upp två våningar med flera rum. Samlingen är sorterad efter geografi, bryggeri och teman, julöl har till exempel ett eget område. Samlandet började med att deras morbror hade en pub i Bergsgården strax utanför Falun. Morbrodern dekorerade baren med tomma ölflaskor och skänkte sedan dessa till bröderna som fortsatte samla.

En samling som växer

Samlingen av ölflaskor har vuxit och börjar bli för stor för lokalen. I ladans andra halva finns idag en hemmabio och snickarbod som inom kort kommer att få lämna plats åt fler flaskor. I samlingens mitt har bröderna en liten ”pub” med en egen fatanläggning och kyl där man kan ta en öl när man betraktar tomflaskorna. Här finns även en uteplats med badtunna och man kan beskåda brödernas egna öletikett, Nötbo Gårdslager som de tävlat med i Svenska Designpriset.

Mål för samlingen

Det finns fortfarande samlingar som är större än bröderna Ljungbergs. Carlsbergs samling med över 22 000, mestadels oöppnade, flaskor och två amerikanska privata samlingar. Den ena privatsamlaren innehar det nuvarande världsrekordet och finns med i Guinness World Records med sin samling som innehåller nästan 26 000 tomflaskor. Den andra amerikanska privatsamlaren äger ”bara” 11 500 tomflaskor så brödernas mål är att med sin samling snart ta över platsen som världens tredje största.

SM i hembryggd öl

Att brygga sin egen öl har blivit något av en trend. Idag är det inte särskilt svårt att göra det och faktum är att det till och med finns tävlingar inom detta. SM i hembryggd öl brukar äga rum under våren varje år och alla kan anmäla sig för att delta i tävlingen.

SM i hembrygd öl mässa

Tävla med din öl

Under 2019 kommer SM i hembryggd öl att gå av stapeln den 13 april, men mer information om evenemanget och anmälan till det kommer. Förra året hölls tävlingen i Norrköping och under 2019 kommer den att hållas i Solnahallen i Stockholm. I tävlingen finns en jury som bedömer din öl, men du kan också välja att endast låta folket bedöma ölen.

Brygga egen öl

SM hmbrygd öl etiketter flaskorOm du är nyfiken på att delta i SM i hembryggd öl är en bra start att lära dig hur man går tillväga när ölen ska bryggas. Du behöver speciell utrustning som ska vara fri från smuts. Därefter ska du mäska malten och laka den genom att sila bort allt socker. Ölen ska sedan kokas, kylas och till sist jäsas innan du kan tappa upp den på flaska.

Förbered dig väl

Det är bra att testa på att brygga sin öl ett par gånger innan du deltar i tävlingar inom området. När du har lärt dig tekniken kan du börja experimentera med smaker som gör att just din öl sticker ut ur mängden. Fundera även en extra gång på humlen och hur mycket beska du vill att den ska ge ölen.

SM i hembrygd öl provsmakning öl

Världens Största Mynt

En av de mest fascinerande sidorna av mynt-samlande är den historiska aspekten. Mynt är trots allt artefakter från svunna tider och de kan berätta något om hur människor hade det runt om i världen för 70, 100 eller 1000 år sedan. För svenskar som är intresserade av historia och mynt-samlande rekommenderas Kungliga myntkabinettet, där det finns massor av gamla pengar och medaljer att titta på från olika tidsperioder.

Världens Största Mynt Svenskt

Världens största mynt. Det svenska 19,7kg myntet!

Bland annat har de ställt ut världens största mynt, en enorm kopparskiva som präglades i Sverige 1644 och väger nästan 20 kilo. Mynt i koppar började präglas på 1620-talet och ersatte pengar av silver. Eftersom koppar var mindre värdefullt än silver var man tvungen att göra större mynt. Sedlarna började lanseras i slutet av 1600-talet vilket gjorde penninghantering lättare i dubbel bemärkelse.

De äldsta svenska mynten

Mynt har präglats i Sverige i över tusen år. De första skapades i Sigtuna på order av Olof Skötkonung år 995, det vill säga under vikingatiden. Han ville att alla skulle veta att han minsann var den nya kungen över Svealand, så han lät prägla mynt med texten OLOF REX SVEVORUM – Olof Kung över Svearna. Dessa första mynt präglades inte i koppar utan i silver och var tydligt inspirerade av engelska mynt från samma tid.

Världens äldsta mynt

Det mynt som anses vara det äldsta som hittats är det så kallade Lydiska Lejonet, det är ett vackert silvermynt som är ca 2600 år gammalt, alltså äldre än de äldsta grekiska mynten vi känner till. Silverartefakten kommer från det historiska riket Lydien som låg i västra delen av Mindre Asien. Den grekiska historikern Herodotos hävdade att Lydierna var det första folket som började använda mynt som betalningsmedel.

Att samla på ölburkar

Det finns många saker att samla på och det är många som samlar. Det behöver inte vara i syfte att samlingen ska vara värd en massa pengar utan det kan vara att man helt enkelt är intresserad av det man samlar på. Det gäller bara att utrymme finns och att familjen accepterar det man håller på med.

Samla på ölburkar

Att samla på ölburkar är intressant och kan många gånger vara en utmaning. Nuförtiden pantas ju de flesta burkarna i Sverige och i utlandet så dricks det och sen slängs. Det finns en del hemsidor där man kan hitta speciella burkar och där man även kan byta med varann. Att hitta en ölburk som inte längre finns är svårt och som samlare är det ju naturligtvis den man helst vill ha.

Brist på utrymme

Ölburkar i en större mängd tar ju som bekant en hel del plats. Man vill ju inte behöva kasta en del av sin samling på grund av en sån liten detalj. Om hemmet blir för trångt får man låta bilen stå ute i kylan och fylla garaget med sin fina samling. Har man inget garage kanske man har snälla föräldrar med en massa plats över, i värsta fall får man hyra en lokal.

Oss samlare emellan

Man kan kalla det en passion, det man har när det gäller att samla, i det här fallet ölburkar. Man vill aldrig sluta samla trots brist på utrymme eller svårigheter att finna just den där speciella ölburken man letat efter så länge. Belöningen när man står och beundrar sin samling är värd allt! Fortsätt samla och lev gott trots eller tack vare din samling.

Carlsberg

Den danska bryggerikoncernen Carlsberg grundades år 1847 av Jacob Christian Jacobsen, med huvudkontor i Köpenhamn. Carlsberg är idag det fjärde största bryggeriet i världen med ungefär 100 bryggerier i omkring 150 länder där man kan handla ölen. Jacobsens intresse för bryggeri fick han efter sin far. Carlsbergs varumärken är bland andra Carlsberg, Tuborg och Tetley’s.

Jacobsen ville framställa öl på vetenskaplig grund

carlsberg bildVid Jacobsens fars död tog han över bryggeriverksamheten, och när även hans mor dog fick han ärva bryggeriet och mycket pengar. Dessa pengar använde han för att grunda Carlsberg i Danmark. Jacobsens förebild Louis Pasteur, en fransk kemist och biolog, blev hans inspiration till att börja framställa öl baserat på vetenskap och forskning. Carlsberg Laboratorium grundades 1875, och detta resulterade i ett centrum för modern ölforskning och ölframställning. Nästan alla bryggerier använder sig idag av resultat baserade från Carlsberg Laboratorium.

Jacobsens son startade nytt bryggeri

Jacobs Jacobsens son Carl Jacobsen återvände efter utlandsvistelser till Köpenhamn. Ett nytt bryggeri var under uppförande, som han första tiden arrenderade av sin far. Nya bryggeriet stod klart 1871 och bayerskt lageröl började då bryggas, en ölsort som då utgjorde huvuddelen av produktionen. Faderns ursprungliga mening var dock att de engelska överjästa sorterna skulle ha utgjort stommen i deras tillverkning.

Bästa ölen i världen?

Carlsbergs slogan är ju ”Carlsberg – Probably the best beer in the world”, så man förstår ju verkligen vilken succé bryggeriet gjort i världen. År 1904 lanserades också Carlsberg Pilsner och då blev bolaget en kunglig hovleverantör. Carlsberg Pilsner fick smeknamnet HOF. Efter en tvist 1882 grundade Carl Jacobsen ett eget bryggeri, Ny Carlsberg Bryggeri. Vid faderns död fusionerades de båda bryggerierna. År 1970 gick Carlsberg samman med Tuborg, ett danskt ölmärke som grundats 1873. Carlsberg började tidigt satsa på att exportera öl. Idag äger Carlsberg ungefär 500 olika ölmärken över hela världen.

Öl & Spelautomater

Öl är en så stor del av världen att den lyckas smyga sig in ungefär precis vartsomhelst, vare sig det är som tryck på t-shirts, sponsorer av stora festivaler, och nu även så har de lyckats ta sig in i casinovärlden med en helt ny spelautomat vid namn Heidi’s Bier Haus.

Om Heidi’s Bier Haus

Heidi’s Bier Hause är en videoslot för online casinon som är utvecklad av företaget WMS Gaming. Spelet har 5 st rullar och följer temat av tyska oktoberfest med bilder på allt oktoberfestigt så som öl, grabbar i lederhosen och damer i den klassiska oktoberfest utstyrseln.

Spelets uppbyggnad

Som nämnt tidigare så har spelet 5 st ”reels” och 40 st separata betalningslinjer som går att ställa in manuellt beroende på hur mycket du vill spela för. Det minsta som man kan spela för per snurr är 4 kr och det mesta man kan spela för är 400 kr.

Standardsymbolerna som finns på spelet är öl, tjej, kille och de fyra färgerna på en kortlek. Symbolen med högst värde är ölen och lägst värde har Spader. Utöver dessa så har du även wilds och bonus-symboler. Wildsymbolen representerar alla andra symboler förutom bonussymbolen och hjälper dig att koppla ihop vinster på dina linjer. Om du får 3 eller fler bonussymboler på skärmen så kommer du att hamna i bonusläget där du får 10 eller fler gratissnurr, där om du får wild-symboler så kommer de att låsa sig fast på skärmen på alla resternade gratissnurr.

Vart kan man spela Bier Haus?

Om du vill spela Heidi’s Bier Haus så kan du hitta spelet på i princip alla nya casinon som lanseras i Sverige. Hos Casivo så hittar du hela kompletta listan, där du även kan välja det casinot som har den bästa bonusen för tillfället. Hoppas att du gillar Spelet och att du vinner!

Fakta om cider

Cider är en jäst alkoholhaltig dryck, som oftast görs på äpple eller päron. Den kan vara söt, torr eller någonstans mittemellan. Olika länder har traditionellt haft olika preferenser gällande drycken, och den typiska konsumenten skiljer sig därmed också åt en del. I Sverige finns dessvärre en del seglivade fördomar kring drycken, något vi ska försöka råda bot på.

Cider i Sverige

I Sverige är cidern traditionellt söt. Den finns i en mängd olika smaker utöver de traditionella äpple och päron, även om basen ofta består av någon av dessa frukter. Importen av utländsk cider har ökat de senaste åren, vilket gjort att svenskarna fått upp ögonen för torrare drycker. Tidigare har många ansett att cider bara dricks av personer som vill dölja alkoholsmaken.

Fransk och engelsk cider

engelsk cider bildFrankrike och England har till skillnad från Sverige en tradition av torrare cider, som framför allt görs på päron och äpple som ofta konsumeras i samband med betting på lokal engelsk fotboll. Frukten som används till cidertillverkning är ofta inte så god att äta, men blir desto bättre som dryck. Cider gjord på vanliga ätäpplen som exempelvis Jonagold påminner snarare om vin i smaken. Britterna är de största konsumenterna och tillverkarna av cider, där man framställer den genom vildjäsning av äppelmust. I Frankrike görs cider framför allt i regioner utan vintillverkning.

Ciderns nya status

Cidern börjar sakta men säkert nå erkännande även i Sverige, nu när man börjat upptäcka torrare sorter av brittisk och fransk karaktär. Dessa drycker är utmärkta att kombinera med mat, till skillnad från många av de färgstarka och läskliknande alternativen många förknippar med cider. I bl.a. Frankrike är cidern en populär måltidsdryck och ett fullgott alternativ till vin, framför allt till kyckling- och fiskrätter, eller varför inte crepes och galette?

Fakta om Tuborg

Den goda ölen Tuborg har vi kunnat avnjuta sedan 1873. Namnet kommer av hamnområdet Tuborg Havn. De flesta sorterna kom ut i lager 1875 och hade smeknamnet ” Tuborger”. Alla kommer säkert ihåg deras reklam Perikles. Tuborg är även huvudsponsor för Roskildefestivalen. Det finns en alkoholfri variant som heter Tuborg Super Light, men den har inte kommit till Sverige än.

Njut av en kall Tuborg

tuborg ettiketNär du vill njuta av en dansk öl som passar till det mesta så ska du välja Tuborg. Den har en härlig doft av knäckebröd, ljus sirap och citrus. Den passar till fläsk, fågel och fisk, men även som sällskapsdryck. Grön Tuborg är en ljus öl som har en brödig smak av inslag av örter, citrus och ljus sirap. Tuborg Julebryg har varit en dansk tradition sedan 1981.

Varför välja annat än Tuborg?

När du vill känna smaken av en riktigt god öl så finns det bara Tuborg som ger dig den smakupplevelse du vill ha. Den passar till många maträtter och den är lika god även om du bara vill ta en öl med goda vänner. Den ser lockande god ut med den ljusa färgen och den har en bekväm, dämpad bitterhet i eftersmaken.

När valet faller på Tuborg

När du vill uppleva den danska ölen som funnits i många år så har du kommit rätt när du köper Tuborg. Gästerna kommer att känna sig nöjda över ditt val av dryck till maten. Denna danska ölen kommer från Hellerup som ligger norr om Köpenhamn och där finns även Tuborgflasken vid Strandvejen som är ett utsiktstorn från 1888. Det är värt att åka dit och ta en öl och se den vackra utsikten.

Öl i Tyskland

Det är nog vida känt att Tyskland är ett av de största ölländerna i hela världen, med ca 5 000 ölmärken och 1 300 bryggerier. Tyskarna har en gammal bryggartradition, och de var länge purister med stränga regler kring vad öl fick innehålla. Dessa bestämmelser infördes 1516 och kallas Reinheitsgebot. Enligt dessa bestämmelser fick öl bara innehålla humle, malt, vatten och jäst. Först 1987 ändrades detta.

Oktoberfest sätter Tyskland på kartan

För många utomeuropéer är Tyskland främst känt för en viss diktator men också för Oktoberfest. Oktoberfest är en stor ölfestival i München, som härstammar från prins Ludvigs bröllop år 1810 som då bland annat firades med en offentlig hästkapplöpning. Kapplöpningen blev en återkommande tradition, som dock fått stå tillbaka för bland annat kolera och flertalet krig. Sedan 1950 har festligheterna kunnat genomföras utan undantag.

oktoberfest tyskland

100 000 sittplatser

Oktoberfesten i Tyskland är alldeles enorm, med totalt ca 100 000 sittplatser i de många öltälten på festivalområdet. Säkerheten är därför också på topp med bland annat sjukvårdare, poliser och en brandstation i anslutning till området. De finns främst på plats för att ta hand om överförfriskade besökare, men det har också skett ett bombattentat 1980, då 13 personer miste livet.

Tysk öl idag då?

Idag är Tysklands största exportöl Beck’s. Detta öl licensbryggs i ett flertal länder, men är också populärt inom landet. Det är ett gammal märke som grundades redan på 1800-talet, då under annat namn. Tack vare den fördelaktiga placeringen i Bremen kunde man via den stora hamnen i staden tidigt börja exportera ölet. Detta anses vara en av anledningarna till Beck’s framgångar utomlands, liksom ölets smak som påminner mer om utländskt öl.