IPA India Pale Ale

Den mytomspunna och historiska ölen Indian Pale Ale har blivit allt mer populär de senaste åren. Med extra mycket humle och malt har ölen en tydlig beska och arom. Alkoholhalten är också högre än annan öl. Redan före första världskriget var IPA populärt för att sedan minska i popularitet. I dag har uppkomsten av fler mikrobryggerier gjort att det finns ett stort urval av IPA.

Modern eller traditionell stil?

Det öl som transporterades till de engelska kolonierna i Indien framställdes i England under namnet october beer. Eftersom resan tog sex månader skickade man färskt öl som fick tid på sig att lagras under resan. Så småningom fick ölet namnet indian pale ale. En traditionella engelska IPA har en jordig och kryddig karaktär med smak av rostad malt. Den moderna har istället en stor och blommig humlekaraktär med inslag av bland annat aprikos och tallbarr.

NEIPA – den intressanta nykomlingen

En nykomling i sammanhanget är NEIPA som är en grumlig och humlearomatisk öl. NE står för står för New England. NEIPA introducerades under 1990-talet och från början gjorde den ingen succé utan blev till och med kallad en fult öl på grund av dess grumlighet. Trenden med ölsorten fortsatte dock och i dag bryggs den på många ställen i världen.

Öl med historia

Indian pale ale var populär före första världskriget men eftersom det infördes en skattehöjning på öl med högre alkoholhalt gick försäljningen tillbaka. I slutet av 1970-talet började mikrobryggerier i USA att brygga IPA och ölet genomgick nu en renässans. I dag är IPA mer populär än någonsin och även i Sverige bryggs ölet på mikrobryggerier runt om i landet. Är indian pale ale en trend som har kommit tillbaka för att försvinna igen? Som det ser ut har öldrickandet ändrat karaktär och intresset för olika sorter har ökat. Att klämma en bärs en lördagskväll har istället blivit till att dricka kvalitetsöl och ölprovningar är vanligt förekommande.