Fakta om cider

Cider är en jäst alkoholhaltig dryck, som oftast görs på äpple eller päron. Den kan vara söt, torr eller någonstans mittemellan. Olika länder har traditionellt haft olika preferenser gällande drycken, och den typiska konsumenten skiljer sig därmed också åt en del. I Sverige finns dessvärre en del seglivade fördomar kring drycken, något vi ska försöka råda bot på.

Cider i Sverige

I Sverige är cidern traditionellt söt. Den finns i en mängd olika smaker utöver de traditionella äpple och päron, även om basen ofta består av någon av dessa frukter. Importen av utländsk cider har ökat de senaste åren, vilket gjort att svenskarna fått upp ögonen för torrare drycker. Tidigare har många ansett att cider bara dricks av personer som vill dölja alkoholsmaken.

Fransk och engelsk cider

engelsk cider bildFrankrike och England har till skillnad från Sverige en tradition av torrare cider, som framför allt görs på päron och äpple som ofta konsumeras i samband med betting på lokal engelsk fotboll. Frukten som används till cidertillverkning är ofta inte så god att äta, men blir desto bättre som dryck. Cider gjord på vanliga ätäpplen som exempelvis Jonagold påminner snarare om vin i smaken. Britterna är de största konsumenterna och tillverkarna av cider, där man framställer den genom vildjäsning av äppelmust. I Frankrike görs cider framför allt i regioner utan vintillverkning.

Ciderns nya status

Cidern börjar sakta men säkert nå erkännande även i Sverige, nu när man börjat upptäcka torrare sorter av brittisk och fransk karaktär. Dessa drycker är utmärkta att kombinera med mat, till skillnad från många av de färgstarka och läskliknande alternativen många förknippar med cider. I bl.a. Frankrike är cidern en populär måltidsdryck och ett fullgott alternativ till vin, framför allt till kyckling- och fiskrätter, eller varför inte crepes och galette?