Bästa ölen 2017

Bästa ölen 2017 är det en lokalt producerad IPA eller en dryck från något av de stora bryggerierna som i regel har mer resurser än entusiasterna på landets mikrobryggerier? Enligt många listor över de bästa ölen 2017 är det små bryggerier som ändå funnits ett tag i branschen som placerar sig högst.

ipaMånga lokala bryggerier

En rad lokala bryggerier uppstår överallt i Sverige. Dessa små bryggerier klarar sig ofta utmärkt i tävlingar framför allt gör de väldigt bra IPA öl. Alltså ölsorten Indian Pale Ale som har en markerad humlebeska. Vill man delta i en tävling med sitt öl krävs dock mer än bara beska. Smaken måste vara komplex och unik med fin färg och lagom mycket kolsyra.

Pubarna brygger eget öl.

En del kännare förutspår att många små bryggerier kommer att slås ihop eftersom utrustning kostar mycket och har betydelse för vilken kvalitet bryggeriet kan frambringa. En annan trend är att pubarna börjar tillverka egen öl. En av anledningarna till det är att det inte krävs lika mycket tillståndsbyråkrati som när man vill sälja sin IPA eller vad man nu gör för öl till butiker.

Framtiden set ljus ut

Framtiden ter sig ljus för de ölälskare som inte bara vill ha en ”stor stark”. Dessa ska iofs inte underskattas, de kan vara helt rätt vid många tillfällen och i rätt sällskap. Det kommer fram massor med god och intressant öl. Många har en dessutom en rimlig alkoholnivå som gör att man kan få en god öl även om man kör bil.