Alkoholfri öl

Att dricka alkoholfri öl är en stark global trend och försäljningen ökar i stort sett hela världen. Tack vare framsteg inom tekniken går det idag att göra god och smakrik alkoholfri öl med god kvalitet. De alkoholfria alternativen har blivit allt fler och många bryggerier lanserar sina märken i nya versioner utan alkohol.

Hur brygger man alkoholfri öl?

Öltillverkare använder sig av olika tekniker för att brygga alkoholfri öl för att möta en ökad efterfråga. Ett sätt att få bort alkoholen ur drycken är att filtrera ut den genom ett membran där tryck gör så att ölen skiljs från alkoholen. Det går också att vakuumdestillera öl men då riskerar ölen att få en annorlunda smak. Den här tekniken skiljer sig från den som används för att brygga lättöl.

Lättöl och svagdricka

I Norden har man länge bryggt smakrika drycker med låg procenthalt som till exempel lättöl och svagdricka vilket är ovanligt globalt sett. Dessa svaga drycker bryggs med en teknik som kallas springmäskning vilket bidrar till att ölen får en härlig fyllighet trots att alkoholhalten är låg. Nackdelen med den här typen av bryggning är att det krävs mycket utrustning och energi.

Vilka drycker får kallas alkoholfria?

Även om du hittar en flaska på hyllan för alkoholfritt på Systembolaget så betyder inte det nödvändigtvis att drycken är hundra procent alkoholfri. De har valt att sätta maxgränsen på sortimentet av alkoholfria drycker på 0,5 procent. Men enligt det svenska regelverket är gränsen faktiskt ännu högre. Enligt lag är en dryck som har över 2,25 volymprocent alkohol en alkoholdryck.