Ale

Det finns enormt många sorters öl, och en av dem är ale. Kortfattat är ale överjäst öl som har en mild men bred smak. Inom ölkategorin ale finns det vidare många olika sorter, märken och olika karaktärer på smaken. De kan till exempel vara fruktiga eller gå mer åt det rostiga hållet.

Öl med engelskt ursprung

Ale kommer ursprungligen från England, men idag bryggs det över hela världen. Det är med andra ord inte svårt att få tag på det exempelvis här i Sverige. I och med att ale är en överjäst öl bryggs den på en högre temperatur (12 grader) än vanlig lager. Det här gör att den får en bred smakkaraktär och mjuka bubblor.

Framställningen av ale

Beroende på hur ölen framställs kan olika smaker träda fram. Ju högre temperaturen är, desto mer komplexa smaker kan ölen få. Gemensamt för de flesta sorterna av överjäst öl är dock att de smakar lite mer än vanlig lager och har en tydlig beska. Ölen kan också ha en något syrlig smak. Ale har en låg kolsyrehalt och är kopparfärgad.

Testa en god ale

Om du är en ölfantast är ale nästan ett måste att testa någon gång. Den är inte lika svårdrucken som riktigt mörk öl, men samtidigt roligare och mer komplex i sin smakbild än exempelvis ljus lager. Det här gör att ale passar många öldrickare. Varför inte köpa ett par olika märken och se om du kan känna skillnaden mellan dem?